Indkøbskurv

5 gode råd til at lave en perfekt stempelkande kaffe

Skrevet af Jonny Højdam d.

(Dette er ikke et sponsoreret indlæg)

Stempelkande kaffe – som også kaldes french press – er en af de mest lette og manuelle metoder til kaffebrygning. Hvis du ikke er til alt for meget hurlumhej med teknologi og avancerede funktioner, som du måske ikke får brug for, kan vi anbefale at brygge kaffe på stempelkande. På denne måde opnår din kaffe stadig en god smag – hurtigt og nemt. Her kan du blive klogere på stempelkaffe.
 

1. Hvad er stempelkande kaffe?

En standard stempelkande er simpel opbygget. Den består som regel af en glaskande med et stempel, der er placeret i en holder med en hank. Kaffen bliver brygget direkte i kanden og serveres i denne, hvilken er en af de vigtigste forskelle på stempelkander og kaffemaskiner.

Den har sin egen charme (selvfølgelig alt efter, hvilken model du vælger) og er i sig selv en pyntegenstand til kaffebordet. Derfor er stempelkanden et oplagt valg, når du skal servere god kaffe for dine gæster.

 

  2. Hvilken type stempelkande skal jeg vælge?

   Selvom bryggemetoden er simpel, kan markedet for stempelkander være en jungle. Der findes mange forskellige varianter, mærker og designs. De har alle deres egne fordele og ulemper, og prisen kan svinge en del.

   En klassisk glaskande er pæn, men kaffen taber hurtigere varmen. En termokande med indbygget stempel er praktisk til at holde på varmen, men er måske ikke lige så nydelig til kaffebordet. Derfor anbefaler vi, at du undersøger markedet grundigt, inden du vælger den, der passer bedst til dig.

   Hvis du er i tvivl, er den klassiske Bodum stempelkande et udmærket valg.
    

    3. Hvordan bruger man en stempelkande?

     Du skal bruge kaffebønner, en kaffekværn, en vægt, et stopur og selvfølgelig din stempelkande.

     Sæt en halv liter vand til kogning (mere, hvis din stempelkande er større). Hæld 28 gram af de hele kaffebønner i kværnen. Mal dem groft, og hæld dem direkte i den tomme stempelkande. Sørg for at fjerne stemplet inden!

     Når vandet når kogepunktet, skal du vente i 2 minutter, indtil det er kølet ned til 93-96 grader. Hæld vandet over bønnerne i stempelkanden, og fyld helt op. Vent i 3,5 minutter (brug stopuret). Kaffen vil lægge sig i overfladen.

     Når tiden er gået, bruger du en spiseske til at bryde overfladen med, så kaffen falder til bunds. Brug en spiseske mere til at fjerne det hvide skum i overfladen. Sæt stemplet i kanden, og pres roligt ned til bunden.

     Voila! Kaffen er færdig, men drik den først efter 5 minutter, så smagen bliver tydeligere.
      

      4. Hvor tit skal jeg rengøre min stempelkande?

       Modsat kaffemaskiner har din stempelkande behov for at blive gjort rent, hver gang du har brugt den. Den bliver hurtigt snavset og samler bakterier. Du kan også smage det på kaffen næste gang, hvis du undlader at gøre stempelkanden ren, for kaffe indeholder olier, som kan blive harske.

       Det går ikke, når dit mål er at brygge en perfekt kaffe, vel?

       Efter 4-5 ganges brug anbefaler vi, at du rengør den grundigt ved at skille alle delene fra hinanden. Hvis du er heldig, kan de tåle en tur i opvaskemaskinen.
        

        5. Hvilken kaffe er bedst til stempelkande?

         Der findes filterkaffebønner og espressobønner. Filterkaffebønner er det bedste valg til stempelkandekaffe, da smagen er mildere. Med espressobønner bliver smagen mere stærk og bitter og egner sig kun til espressomaskiner.

         Vi anbefaler vores friskristede kaffe fra Honduras, som er perfekt til brygning med stempelkande. Denne Hipsterbrew kvalitetskaffe er blød og behagelig og har smagsnoter af fersken og karamel.

         ”Mums,” siger dine gæster!
          
         Husk, at du også kan downloade vores kaffe app, hvor du kan se guides til kaffebrygning.

         Har du styr på brygningen?

         Download vores kaffe app til din iPhone. Helt gratis.

         BrewApp