Indkøbskurv

5 ting, du ikke vidste om espressomaskiner

Skrevet af Jonny Højdam d.

Du har nok lagt mærke til den, når du har besøgt en kaffebar med respekt for sig selv. Et stort monstrum af en kaffemaskine, som spytter en enkelt kop kaffe ud ad gangen. Det er blevet en hel kunstform at lave en perfekt kop kaffe med mønstre i mælkeskum. Du kan dog også nøjes med at lave en god espresso hjemme i køkkenet. Her forklarer vi, hvordan.

 

1. En espressomaskine fås i forskellige typer og størrelser

Der er milevidt fra din egen almindelige filterkaffemaskine hjemme på køkkenbordet til en fuldautomatisk espressomaskine på kaffebarerne. Både hvad angår størrelse, pris og teknik. De fås dog også i mindre udgaver, hvis pengepungen og især bordpladsen ikke tillader, at du investerer i de største af slagsen. Der findes 3 varianter af espressomaskiner: semiautomatisk, automatisk og fuldautomatisk.
 

2. Den semiautomatiske espressomaskine

Den semiautomatiske espressomaskine fungerer manuelt, hvor du først skal male dine kaffebønner fint, hælde det i et portafilter og dernæst stampe kaffen med en tamper. På den måde sikrer du den korrekte gennemløbstid af vandet (20-25 sekunder). Hvis vandet løber for hurtigt, bliver kaffen for tynd, og hvis den løber for langsomt, bliver kaffen for bitter. Portafilteret placeres på espressomaskinen, og du tænder for vandet og voila!

Denne type maskine har som regel også en skummer, som du kan bruge til at skumme mælk ved hjælp af damp i en stålkande. På den måde kan du f. eks. lave en café latte.

 

3. Den automatiske espressomaskine

En espressomaskine med kværn er ideelt, da du slipper for først at kværne dine kaffebønner i en separat maskine, og det er lige dét, den automatiske espressomaskine kan. Maskinen doserer den passende mængde kaffe til en kop, og du kan selv vælge styrken. Dernæst ryger kaffen videre til maskinens brygenhed, hvor den tampes automatisk. Til sidst løber vandet igennem, og ud kommer en kop friskbrygget espresso.

Den automatiske espressomaskine har også en indbygget steamer, og maskinen kan ofte rengøre og vedligeholde sig selv med de rigtige produkter.
 

4. Den fuldautomatiske espressomaskine

Den fuldautomatiske kaffemaskine er kongen over espressomaskinerne. Den kan det samme som den semiautomatiske type; kværne, tampe og dosere. Forskellen er, at mælkesystemet også er automatisk. Det gør det legende let at brygge en perfekt café latte, cappucino, flat white eller latte macchiato. Mælkesystemet fungerer således, at du placerer maskinens mælkeslange i mælken. Maskinen suger mælken op, varmer og skummer den, og ud løber mælken til sidst i din kop.

Den fuldautomatiske espressomaskine har et væld af forudindstillinger på kaffe- og mælkedrikke og en lang række indstillingsmuligheder. Som et ekstra plus fortæller den selv, hvornår den gerne vil rengøres, og du skal da bare sætte processen i gang med de rigtige rengøringsmidler.
 

5. Vælg de rigtige espresso kaffebønner til din maskine

Nu har du investeret i en af de 3 varianter. Du er klar til at kaste dig ud i kunsten at brygge en perfekt kop espresso. Men hvilke espressobønner skal jeg vælge? tænker du. Din kaffe bliver ikke perfekt, hvis kvaliteten på espresso bønner ikke er i top. Mange virksomheder tilbyder deres egne kvalitetsblandinger af bønner. Vi anbefaler selvfølgelig Hipster brews kaffeblends – altid friskristet kvalitetskaffe til din espressomaskine.
 
Ingen perfekt café latte uden et perfekt mælkemønster, som også kan være en hel kunstart i sig selv. Det er nok det eneste, den fuldautomatiske maskine ikke kan klare, så der må du selv finde et kursus.

 

Har du styr på brygningen?

Download vores kaffe app til din iPhone. Helt gratis.

BrewApp